متفاوت بودن سود سپرده‌ بانک‌های دولتی و خصوصی

مدیرعامل موسسه مالی و اعتباری مهر با بیان اینکه بانک‌ها کتک‌خور مشکلات اقتصادی کشور شده‌اند، تفاوت در میزان نرخ سود سپرده‌ بانک‌های دولتی و خصوصی...
مدیرعامل موسسه مالی و اعتباری مهر با بیان اینکه بانک‌ها کتک‌خور مشکلات اقتصادی کشور شده‌اند، تفاوت در میزان نرخ سود سپرده‌ بانک‌های دولتی و خصوصی در بسته سال 1390 بانک مرکزی را خواستار شد.
غلامحسن تقی‌نتاج، درباره‌ ویژگی‌هایی که باید در بسته سیاستی ـ نظارتی بانک مرکزی در سال 90 حاکم شود، اظهار کرد:‌ موضوعی که اساس کار بانک‌ها را تشکیل می‌دهد و باید در بسته سال آینده به آن توجه ویژه‌ای شود، تعیین صحیح نرخ سود تسهیلات است. این نرخ سود نباید به گونه‌ای تعیین شود که پایین‌تر از قیمت تمام‌شده بانک‌ها باشد چون این امر ضرر سپرده‌گذاران و سهام‌داران را در پی دارد و این دو قطعا نمی‌خواهند ضرر کنند و بانک‌ها ملزم به سوددهی هستند.
وی پیشنهاد کرد که یک نرخ سود حداقلی، با رقم یک درصد بالاتر از متوسط قیمت تمام‌شده پول در بانک‌ها در نظر گرفته شود تا بانک‌ها بر اساس این حداقل سود عمل کنند.
وی ادامه داد: اگر چنین اتفاقی نیفتد، بانک‌ها سراغ روش‌هایی می‌روند که شفاف نیست و سیستم بانکی کشور دچار ابهام خواهد شد.
نتاج همچنین بر تفاوت سود سپرده بین بانک‌های خصوصی و دولتی برای بسته سال آینده تاکید کرد و گفت: میزان ریسک در بانک‌های دولتی، خصوصی و موسسات مالی و اعتباری متفاوت است و سپرده‌گذار قطعا به موضوع ریسک توجه می‌کند و وقتی ریسک پایینی می‌پذیرد از بخشی از بازدهی صرفه نظر می‌کند. با این وجود در بسته سیاستی ـ نظارتی، همه بانک‌ها و موسسات یکسان دیده می‌شوند و این امر رقابت بین بانک‌های دولتی و خصوصی را از بین می‌برد.
وی خواستار حل این تعارض شد و افزود: قطعا بانک مرکزی باید اجازه وجود تفاوت بین نرخ سود سپرده در بانک‌های دولتی و خصوصی را بدهد تا رقابت به وجود بیاید.
مدیرعامل موسسه مالی و اعتباری مهر همچنین خواستار تسهیل شرایط ارائه تسهیلات خرد به مردم در بسته 90 شد و گفت: تجربه‌ای که در موسسه مالی واعتباری مهر وجود دارد، نشان می‌دهد که این نوع تسهیلات اگرچه هزینه‌های تشکیلاتی را بالا می‌برد اما تسهیلاتی مطمئن و با ریسک پایین است. در سال 88 در موسسه مهر معادل 960 هزار فقره تسهیلات خرد به مردم ارائه شده که معوقات آن‌ها 1.5 تا دو درصد است. ما اگر می‌خواستیم با هدف کاهش هزینه‌های تشکیلاتی به سمت تسهیلات کلان برویم ریسک معوقات هم بالا می‌رفت.
وی همچنین پیشنهاد شناور شدن نرخ سود با توجه به شرایط خاص سال 90 و هدفمندکردن یارانه‌ها برای دوره زیر یک سال را مفید دانست.
نتاج گفت: برخی بانک‌ها در شرایط کنونی با مشتری‌های با درآمدهای بالا کار می‌کنند اما ما این کار را به عنوان یک سیاست اقتصادی در جهت عدالت اجتماعی صحیح می‌دانیم و بانک مرکزی هم در بسته سیاستی نظارتی سال 90 باید این امر را هم در نظر بگیرد.
وی درباره سقف‌گذاری در مورد میزان ارائه عقود مبادله‌ای و مشارکتی در بانک‌ها که زمزمه‌هایی از آن مطرح شده است اظهار کرد: متاسفانه سیاست‌گذاری برای بانک‌های خصوصی با نگاه دولتی انجام می‌شود و این امر با خصوصی‌سازی بانک‌ها تعارض دارد و دست و پای سیستم بانکی را می‌بندد.
نتاج با بیان اینکه همه مشکلات اقتصادی را نباید تقصیر سیستم بانکی دانست گفت: مشکلات اقتصادی در بسیاری از سیاست‌گذاری‌ها ریشه دارد مثلا بخشی از مشکلات ما ناشی از سیاست گذاری در زمینه واردات و نرخ ارز است. ولی بانک‌ها در این میان کتک‌خور مشکلات اقتصادی شده‌اند که امیدواریم با سیاست‌گذاری صحیح و تصحیح نگاه به بانک‌ها نظام بانکی در جایگاه درست خود قرار بگیرد.
مدیرعامل موسسه مالی واعتباری مهر درباره‌ اجرای طرح تحول بانکی در سال آینده اظهار کرد: از هر زمانی که اجرای این طرح کلید بخورد آثار و نتایج آن کوتاه مدت بروز نخواهد کرد و باید در سال‌های دوم و سوم منتظر نتایج آن باشیم.



خبرگزاری ایسنا
تاریخ انتشار: ۲۴ بهمن ۱۳۸۹ ساعت ۱۵:۱۴

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید